Resultat för "" (87)

Publiserad: 2025-04-17

Barn-HLR vid kvävning – Komplett guide 2025

Som förälder, mor- eller farförälder, lärare eller någon som har ansvar för barn känner du säkert igen den där knuten i magen – tänk om något skulle hända och jag behöver ingripa? Det är en naturlig oro som många av oss delar. Men med rätt kunskap kan denna oro förvandlas till trygghet och handlingskraft.

När barn hamnar i akuta situationer ser det ofta annorlunda ut jämfört med vuxna. Hjärtstopp, som är vanligt hos vuxna, är faktiskt mycket ovanligt hos barn. Istället är det andningsproblem som oftast ligger bakom när barn behöver akut hjälp.

I denna guide går vi igenom hur du känner igen och hjälper ett barn i en akut situation, med fokus på andningsproblem och HLR. Med kunskap kan du göra skillnad när varje sekund räknas.

Kvinna som utför barn-hlr på en docka.

Innehållsförteckning

När barn behöver hjälp – tecken att vara uppmärksam på

När vi arbetar med barn är det naturligt att känna oro för vad vi skulle göra om ett barn plötsligt behöver akut hjälp. Det kan kännas skrämmande, men med rätt kunskap kan vi känna oss tryggare och faktiskt göra livsavgörande insatser när det verkligen gäller.

Till skillnad från vuxna, där hjärtproblem ofta ligger bakom akuta situationer, är verkligheten en annan för barn. Enligt HLR-rådets officiella riktlinjer drabbas barn nästan alltid på grund av syrebrist. Det kan bero på att något fastnat i luftvägarna, att barnet hamnat under vatten, eller att det drabbats av en allvarlig sjukdom som påverkar andningen.

Det är relativt ovanligt att barn drabbas av hjärtstopp. HLR-rådet rapporterar att bara 1-2% av alla hjärtstopp utanför sjukhus drabbar barn under 12 år, vilket är ungefär 80 fall per år i Sverige. För de minsta barnen, under ett år, är plötslig spädbarnsdöd den vanligaste orsaken, medan drunkning och olyckor dominerar bland äldre barn.

Det viktigaste att komma ihåg är att för barn börjar allvarliga situationer nästan alltid med andningsproblem. Om vi kan hjälpa barnet att andas i tid, kan vi ofta förhindra att situationen utvecklas till hjärtstopp. Det gör de första inblåsningarna särskilt viktiga vid hjärt-lungräddning på barn.

Vill du och dina kollegor lära er rädda barns liv?

Vår specialanpassade barn-HLR utbildning ger er kunskapen och tryggheten att agera när det verkligen gäller.

Boka barn-HLR utbildning

Tecken på att ett barn behöver akut hjälp

Som vuxna känner vi ofta på oss när något inte stämmer med ett barn. Den magkänslan är värd att lyssna på. På 1177 Vårdguidens informationssida om kvävning beskrivs flera tecken som kan visa att ett barn har svårt att andas eller har fått något i halsen.

Ett barn som har problem med andningen kan plötsligt börja hosta, andas med större ansträngning än vanligt eller låta väsande när det andas. Barnets röst kan bli svag och hes, och barnet kan verka ovanligt trött eller oroligt. Större barn tar ofta händerna mot halsen när de känner att något fastnat där – det är en universell signal för ”jag kan inte andas”.

Om luftvägarna är helt blockerade kämpar barnet för att få luft, kan varken hosta eller prata, och läpparna kan bli blåaktiga. Detta är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar hjälp.

Var särskilt uppmärksam på följande varningstecken:

  • Plötslig hosta som inte verkar effektiv
  • Ansträngd andning där revbenen syns tydligt vid varje andetag
  • Pipande eller väsande andningsljud
  • Barnet kan inte tala, skrika eller gråta normalt
  • Blåaktig färg på läppar eller naglar
  • Barnet verkar ovanligt trött eller ändrar sitt normala beteende

Ung tjej som visas för att förklara kvävning.

Första hjälpen när barn satt i halsen

Om ett barn får något i halsen är första steget att bedöma hur allvarligt det är. 1177 Vårdguiden förklarar att en kraftig, effektiv hosta är kroppens bästa sätt att själv få upp något som fastnat. Om barnet kan hosta kraftigt är det bästa du kan göra att uppmuntra det att fortsätta hosta.

Men om barnet inte kan hosta ordentligt, tala eller andas, behöver du ingripa omedelbart. HLR-rådet rekommenderar olika metoder beroende på barnets ålder:

Hjälp till barn över 1 år som satt i halsen

  • Steg 1: Ge ryggslagLuta barnet framåt så att huvudet är lägre än bröstkorgen. Ge upp till fem bestämda slag mellan skulderbladen med handflatan. Efter varje slag, kolla om föremålet kommit upp. Du kan se instruktioner för detta i HLR-rådets instruktionsfilmer.
  • Steg 2: Om ryggslagen inte hjälper – ge buktryckStäll dig bakom barnet, lägg armarna runt barnets midja och placera en knuten hand strax ovanför naveln. Greppa handen med din andra hand och gör upp till fem snabba tryck inåt och uppåt. Denna metod kallas ibland för Heimlichs manöver och är effektiv för att skapa ett övertryck i lungorna som kan pressa ut det som fastnat.

Hjälp till spädbarn som satt i halsen

  • Steg 1: Ge ryggslag för spädbarnLägg barnet med magen nedåt över din underarm så att huvudet är lägre än kroppen. Stöd huvudet genom att hålla i barnets haka. Ge upp till fem ryggslag mellan skulderbladen med handlovens nedersta del. Denna teknik beskrivs tydligt både på 1177 Vårdguiden och i HLR-rådets material.
  • Steg 2: Om det inte hjälper – ge brösttryckVänd barnet på rygg (fortfarande med huvudet något nedåt) och placera två fingrar mitt på bröstbenet, strax under en tänkt linje mellan bröstvårtorna. Ge upp till fem brösttryck – tryck nedåt cirka en tredjedel av bröstkorgens djup (ungefär 4 cm).

Fortsätt växla mellan dessa metoder tills föremålet kommer upp, barnet börjar andas normalt igen, eller tills barnet blir medvetslöst. Om barnet blir medvetslöst ska du genast ringa 112 och börja med barn-HLR.

Det är viktigt att veta att du inte behöver vara rädd för att göra fel. Att göra något är bättre än att inte göra något alls. Rikshandboken för barnhälsovård poängterar också att HLR-rådet avråder från att använda specialverktyg för att ta bort föremål från luftvägarna – de enkla metoderna med ryggslag och buk- eller brösttryck är det som rekommenderas.

Är din verksamhet förberedd för nödsituationer med barn?

Vi hjälper er att skapa en trygg miljö med rätt kunskap och utrustning för barnolyckor.

Kontakta våra experter

HLR på barn som inte andas

Om ett barn är medvetslöst och inte andas normalt behöver vi starta hjärt-lungräddning (HLR). Det kan kännas skrämmande, men att veta vad du ska göra kan rädda liv. HLR-rådet erbjuder detaljerade instruktioner för hur man gör HLR på barn i olika åldrar.

För barn ser HLR lite annorlunda ut jämfört med för vuxna, och enligt 1177 Vårdguidens förklaring beror det på att orsaken till hjärtstopp oftast är syrebrist hos barn, till skillnad från vuxna där hjärtsjukdom dominerar.

När du hittar ett livlöst barn:

1. Kontrollera medvetande
Prata med barnet och rör försiktigt vid dess axlar. Fråga ”Hur är det, kan du höra mig?” Om barnet inte reagerar, ropa på hjälp om det finns andra i närheten.

2. Kontrollera andning
Öppna luftvägarna genom att lägga en hand på pannan och lyfta hakan försiktigt. För barn under ett år är det viktigt att inte böja huvudet för mycket bakåt, medan äldre barn behöver ha huvudet tillbakaböjt för att luftvägarna ska öppnas optimalt. Titta, lyssna och känn efter normal andning i upp till 10 sekunder.

3. Ge 5 inblåsningar – detta är extra viktigt för barn!
Om barnet inte andas normalt (eller bara tar enstaka, flämtande andetag), ge 5 inblåsningar:

För barn under 1 år: Täck både barnets mun och näsa med din mun
För barn över 1 år: Täck barnets mun med din mun och nyp ihop näsan

Blås in försiktigt tills du ser att bröstkorgen höjer sig. En inblåsning ska ta ungefär 1 sekund. HLR-rådet betonar att det är viktigt att anpassa luftmängden efter barnets storlek – små barn har små lungor.

4. Bedöm om barnet visar livstecken
Efter de fem inblåsningarna, kontrollera om barnet visar livstecken som rörelser, hostningar eller normal andning. Om barnet visar livstecken men fortfarande inte andas normalt, fortsätt med inblåsningar i en takt av 20 per minut.

5. Starta bröstkompressioner om barnet inte visar livstecken
Om barnet inte visar några livstecken efter inblåsningarna, börja med bröstkompressioner:

För barn under 1 år: Använd två fingrar mitt på bröstbenet, tryck ned cirka 4 cm
För barn över 1 år: Använd en hand (för mindre barn) eller två händer (för större barn) mitt på bröstbenet, tryck ned cirka 5 cm

Kompressionsfrekvensen ska vara 100-120 per minut. HLR-rådet poängterar att det är viktigt att släppa upp helt mellan varje kompression, men behålla kontakten med bröstkorgen.

6. Fortsätt med omväxlande 30 kompressioner och 2 inblåsningar
Efter 30 kompressioner, ge 2 inblåsningar och fortsätt med detta mönster. Om du är ensam och inte har någon HLR-utbildning kan du följa samma mönster som för vuxen-HLR (30:2) enligt HLR-rådets riktlinjer.

7. Ring 112
Om du är ensam med barnet, utför HLR i 1 minut innan du ringer 112. Om någon annan finns med dig, be dem ringa 112 medan du fortsätter med HLR. Sätt på högtalarfunktionen på telefonen så att du kan få stöd från larmoperatören.

Fortsätt med HLR tills barnet visar livstecken (börjar andas normalt, rör sig eller öppnar ögonen), ambulanspersonal tar över, eller tills du blir för utmattad för att fortsätta.

Det som gör barn-HLR speciellt är de 5 inblåsningarna i början. 1177 Vårdguiden förklarar att eftersom barns hjärtstopp oftast beror på syrebrist kan dessa första inblåsningarna ibland vara tillräckliga för att få igång barnets hjärta igen. Detta är en mycket viktig skillnad från vuxen-HLR, där bröstkompressioner prioriteras högre.

Hjärtstartare på barn

Enligt HLR-rådets riktlinjer kan en hjärtstartare användas även på barn, men det får inte fördröja starten av HLR. För barn mellan 1 och 8 år bör man i första hand använda särskilda barnelektroder eller ett särskilt barnläge om det finns. Saknas detta kan vuxenelektroder användas.

För barn över 8 år används vuxenelektroder eller vuxenläge. Om barnet är litet och det bara finns vuxenelektroder, placera en elektrod på vänstra sidan av bröstkorgens framsida och den andra på ryggen under vänster skulderblad.

Det är viktigt att veta att i de flesta fall kommer hjärtstartaren inte att utlösa en stöt, eftersom barnet sällan har en rytmrubbning som orsak till hjärtstoppet. Fortsätt då med inblåsningar och bröstkompressioner enligt instruktionerna från hjärtstartaren.

Behöver ni en barnvänlig hjärtstartare?

Vi hjälper er hitta rätt hjärtstartare med barnfunktion för er förskola, skola eller verksamhet.

Begär offert på hjärtstartare

Förebygga olyckor hos barn

Den bästa hjälpen är förstås den som aldrig behöver ges. I verksamheter där barn vistas finns det mycket vi kan göra för att minska risken för olyckor.

Förhindra att barn sätter i halsen

Kvävning är en av de vanligaste orsakerna till olyckor bland små barn. Rikshandboken för barnhälsovård uppger att 60-80% av kvävningstillbuden hos barn under fyra år orsakas av mat. Särskilt barn under två år är utsatta eftersom de ännu inte har utvecklat sina tuggtänder och inte heller tränat upp sin förmåga att svälja som äldre barn.

I genomsnitt avlider ett litet barn per år i Sverige i en kvävningsolycka som inte är orsakad av drunkning, och omkring 200 barn om året söker akutvård på grund av kvävningstillbud. I 90% av fallen är orsaken föremål som fastnat i halsen.

För att minska risken för kvävning i din verksamhet:

  • Vid måltider:
    • Se till att barn sitter stilla och har fokus på maten när de äter
    • Skär mat i mindre bitar – särskilt runda livsmedel som vindruvor och körsbärstomater
    • Skär korv på längden innan du delar den i mindre bitar
    • Undvik att ge hela nötter och liknande hårda, små livsmedel till barn under 5 år
    • Ha alltid vuxna närvarande när barn äter
  • I lekmiljön:
    • Kontrollera att leksaker är lämpliga för barnets ålder – små delar kan fastna i halsen
    • Var särskilt uppmärksam på knappcellsbatterier, som kan orsaka allvarliga skador
    • Kontrollera regelbundet att leksaker är hela och att inga smådelar har lossnat

Rikshandboken rekommenderar att runda leksaker bör vara minst 5 cm i diameter (större än en golfboll) för att inte utgöra en kvävningsrisk. De föreslår också att man använder en smådelscylinder (3,2 cm i diameter) för att kontrollera om något kan utgöra en kvävningsrisk – allt som får plats i cylindern kan fastna i ett barns hals.

Var även uppmärksam på snoddar och fasta huvor på barnkläder, långa napphållare och persiennsnören som kan utgöra stryprisk. Snören till napphållare bör enligt Rikshandboken vara max 22 cm långa för att inte riskera att hamna runt barnets hals.

Förhindra drunkningsolyckor

Drunkning är en av de främsta dödsorsakerna bland barn. Enligt Krisinformation.se dör omkring 200 människor årligen i drunkningsolyckor i Sverige. Det är viktigt att veta att drunkning kan ske även på grunt vatten, särskilt när det gäller barn.

HLR-rådet pekar också ut drunkning som en av de vanligaste orsakerna till hjärtstopp hos barn. För att minska risken i din verksamhet:

  • Ha ständig uppsikt över barn i närheten av vatten – drunkning sker snabbt och ofta tyst
  • Se till att barn lär sig simma tidigt
  • Använd godkända flythjälpmedel vid aktiviteter i vatten
  • Säkra pooler och andra vattenmiljöer
  • Ha tydliga rutiner kring vattenaktiviteter i verksamheten
  • Utbilda personal i vattenlivräddning och HLR

Utbildning i barn-HLR

Att bara läsa om HLR och första hjälpen är ett bra första steg, men HLR-rådet betonar att praktisk utbildning med övning på dockor ger en helt annan trygghet. När man har övat blir man mindre rädd för att agera i en verklig situation.

Enligt HLR-rådets riktlinjer är det också viktigt att byta av varandra ungefär varannan minut om ni är flera som kan hjälpas åt med HLR, eftersom det är fysiskt ansträngande. Detta är något som man får en bättre känsla för genom praktisk träning.

Vi på Work Safe erbjuder specialanpassade utbildningar i barn-HLR för företag, bostadsrättsföreningar, förskolor, skolor och andra organisationer som möter barn i sin verksamhet. Våra kurser är baserade på de senaste riktlinjerna från HLR-rådet och fokuserar på de situationer som är vanligast för barn.

I våra utbildningar får deltagarna:

  • Praktisk träning på dockor i olika storlekar
  • Öva på realistiska scenarier som kan uppstå i er verksamhet
  • Lära sig känna igen varningstecken på att ett barn behöver hjälp
  • Träna på både HLR och åtgärder vid luftvägsstopp
  • Diskutera förebyggande åtgärder som passar just er miljö

Sammanfattning: Hjälp till barn i nöd

När barn drabbas av akuta situationer handlar det oftast om andningsproblem. De viktigaste punkterna att komma ihåg är:

  1. Lär dig känna igen tecknen på att ett barn behöver hjälp – särskilt andningssvårigheter
  2. Vid kvävning, uppmuntra först till hostning, ge sedan ryggslag och eventuellt buk- eller brösttryck
  3. Om ett barn är medvetslöst och inte andas normalt, starta med 5 inblåsningar innan bröstkompressioner
  4. Ring 112 – om du är ensam, gör HLR i 1 minut först
  5. Arbeta systematiskt med att förebygga olyckor i er verksamhet
  6. Se till att personal får praktisk utbildning i barn-HLR

Och kom ihåg – det viktigaste du kan göra är att faktiskt göra något. Som HLR-rådet säger, även HLR med vissa brister är bättre än ingen HLR alls.

Mer information om barn-HLR

För dig som vill lära dig mer om barn i akuta situationer rekommenderar vi dessa resurser:

Vill du ha en komplett lösning för barnsäkerhet?

Från utbildning till livräddande utrustning – vi hjälper er skapa en tryggare miljö för barnen.

Kontakta oss idag


Om Work Safe:

Work Safe arbetar för att göra livräddande kunskap tillgänglig för företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Vi erbjuder skräddarsydda utbildningar i HLR och första hjälpen för både vuxna och barn, samt ett brett sortiment av hjärtstartare och första hjälpen-utrustning anpassad för olika verksamheter.

Kontakta oss på info@worksafesverige.se eller 08-123 45 67 om du vill veta mer om våra utbildningar för din organisation.

FAQ

Allt du behöver veta om våra HLR-utbildningar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om våra HLR-utbildningar - hittar du inte svaret du söker, mejla oss på info@worksafesverige.se

1. Allmän information

2. Praktisk information

3. Priser och bokning

4. Certifiering och kvalitet

Hör direkt vad våra deltagare tycker – Recensioner från utbildade livräddare!

Få din offert nu
Få din offert nu